Zespół

Fundacja Kultury Wizualnej Chmura

Aleksandra Grzonkowska: historyczka sztuki, kuratorka, producentka artystyczna. Prezes Fundacji Kultury Wizualnej Chmura. Obecnie doktorantka Historii Sztuki na Uniwersytecie Gdańskim. Kuratorka i koordynatorka licznych projektów indywidualnych, jak również wystaw zbiorowych polskich i zagranicznych artystów (The Baltic House Lab, Tina B, 736 km). W latach 2004–2014 współpracowała z Fundacją Wyspa Progress/Instytutem Sztuki Wyspa, Festiwalem Artloop w Sopocie (2013–2014) oraz Muzeum Emigracji w Gdyni (na stanowisku: specjalistka do spraw projektów kulturalnych). Redaktorka albumu fotografii „Augustus. F. Sherman. Atlas imigranta (2017), katalogu indywidualnego Bogny Burskiej „Filmy” oraz współredaktorka serii wydawniczej Alternativa.Editions (m.in. monografii Ewy Partum). Laureatka Stypendium Kulturalnego Marszałka Województwa Pomorskiego (2013), stażystka Instytutu Kultury Polskiej w Pradze (2010) oraz stypendystka Miasta Gdańska dla Twórców Kultury (2007). Mieszka i pracuje w Gdańsku i Norymberdze.

Anna Ratajczak – Krajka: historyczka sztuki, kuratorka, producentka artystyczna. Wiceprezes Fundacji Kultury Wizualnej Chmura i wiceprezes Stowarzyszenia Prom Kultura. Obecnie adiunkt muzealny w Oddziale Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku. Koordynatorka wielu projektów wystawienniczych, muzycznych, literackich czy edukacyjnych takich jak: projekt artystyczno-badawczy „Oblicza Polonii: mieszkańcy Hamtramck” (USA i Polska), projekt badawczo-literacki „Emigrantki własnym głosem”, projekt muzyczny „Powrót Panufnika. 100. Rocznica urodzin kompozytora”, wystawa fotografii „Atlas imigranta” na Open’er Festival 2017, wystawa „Lalki japońskie: magia, obyczaje, legendy” w Muzeum Narodowym w Gdańsku. Współpracowała z Agencją Kontakt Grzegorz Furgo i Muzeum Emigracji w Gdyni oraz wieloma instytucjami w Polsce i za granicą. Realizowała projekty artystyczno-badawcze, które były prezentowane w Polsce i USA. Mieszka i pracuje w Gdańsku.

Karolina Staszkiewicz: wieloletnia animatorka kultury trójmiejskiej, koordynatorka festiwali muzycznych i filmowych. Niezależne animowanie kultury porzuciła na rzecz „badań socjologicznych w strukturach korporacyjnych” i do dziś od strony partnera biznesowego współpracuje z sektorem samorządowym i NGO. Od 2011 roku związana z CSR-em, ekonomią społeczną oraz marketingiem i reklamą w spółce skarbu państwa.

Współpraca kuratorska w ramach projektu „Nakład własny. Sympozjum o niezależnych wydawnictwach artystycznych”  |http://dorotawalentynowicz.com

Dorota Walentynowicz: artystka wizualna i kuratorka. Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu, Uniwersytetu Gdańskiego oraz Królewskiej Akademii Sztuki w Hadze (Holandia). Laureatka licznych stypendiów (m.in. Stypendium Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP – dwukrotnie, Holenderskiego Stypendium im. Huygensa), i rezydencji (w Austrii, Hiszpanii, Niemczech i Francji). Artystyczne realizacje Walentynowicz prezentowane były na licznych wystawach zarówno w Polsce jak i za granicą (Niemcy, Francja, Austria, Wielka Brytania, Holandia, Grecja, Bułgaria, Szwecja, Iran, USA). Jako kuratorka w latach 2002-2005 realizowała wystawy fotograficzne w Galerii Żak w Gdańsku, a w latach 2014-2016 w Galerii Fotografii PF w Poznaniu. Od 2015 współpracuje z austriackim kolektywem kuratorskim “dienstag abend”, a od 2016 roku wraz z kolektywem pisze/mówi/robi realizuje warsztaty i projekty społeczno-edukacyjne. Walentynowicz jest autorką licznych tekstów o fotografii współczesnej i redaktorką katalogów „Techniki Wyzwalania” i „Non-fiction” wydanych przez Centrum Kultury Zamek w Poznaniu. Jej teksty i wywiady z artystami ukazywały się m.in. na łamach magazynu MagentaMag i Nowiswhere Art Magazine. Prowadziła wykłady gościnne na Akademii der Kunste w Berlinie (Niemcy), w Królewskiej Akademii Sztuk w Hadze (Holandia) oraz w College of Fine Arts w Hue (Wietnam). Mieszka i pracuje w Gdańsku i Heraklionie.