Nakład własny #1 | warsztaty

20 – 21 października 2018 | godz. 10.00 – 14.00 | Luks Sfera

Warsztaty artystyczne dla młodzieży gimnazjalnej i licealnej

DOBRY WYBÓR” – prowadzenie Ania Witkowska

Ziny, art-ziny czy fan-ziny to niezależne, niskonakładowe, nieprofesjonalne pisma tworzone przez osobę bądź grupę osób, zaangażowanych w jakiś temat, skierowane do osób podzielających te zainteresowania. Wydawane są własnym nakładem, najczęściej nieregularnie i jako wydawnictwa niezależne i zazwyczaj dystrybuowane są w obiegu niezależnym i w niewielkiej ilości (od kilku do kilkuset egzemplarzy). Najbardziej powszechną techniką produkcji jest ksero, czasem wykorzystywane są techniki manualne (kaligrafia, malarstwo, rysunek) oraz wydruk komputerowy.

Podczas warsztatów „Dobry wybór” pod okiem artystki Ani Witkowskiej, będziesz mógł/mogła wykonać własnego zina i wspólnie zastanowić się nad celowością i przeznaczeniem wyprodukowanego nakładu własnego. Warsztaty sprowokują do zadawania pytań o nasz stosunek do otaczającej rzeczywistości i dadzą narzędzia do odważnego jej skomentowania. Stworzony w trakcie dwudniowych warsztatów zin zostanie wydrukowany i stanie się częścią ekspozycji „Nakład własny”.

Uwaga, przygotuj się do warsztatu!

Zapraszamy uczestników do rozważenia jednej lub kilku z zaproponowanych przez prowadzącą kwestii i przygotowanie wstępnych materiałów, szkiców, notatek z sieci, wycinków z gazet, własnych rysunków, fotografii, które posłużą do pracy na warsztatach:

Czym jest dla Ciebie dobry wybór i zły wybór?

Czy warto być odpowiedzialnym obywatelem? Czy w ogóle warto być jednostką społeczną?

Czy politycy mogą być faktycznie w porządku?

Czy demokracja jest dobra?

Czy cała nasza planeta to tylko wielka scena zbrodni?

Jak zmniejszyć różnicę między krajami bogatymi a biednymi? Czy faktycznie jest to możliwe?

Czy zastąpienie ludzi robotami to dobry wybór? Czy to jedyna nasza droga jako homo sapiens.

Ania Witkowska – artystka sztuk wizualnych, graficzka i projektantka, absolwentka wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Dwukrotna stypendystka MKiDN, w 2011 roku została nominowana wraz z Adamem Witkowskim do Nagrody Deutsche Banku – Spojrzenia. Anna Witkowska jest autorką projektów książek i katalogów artystycznych wydawanych m.in. przez Gdańską Galerię Miejską, Instytut Kultury Miejskiej w Gdańsku, Państwową Galerię Sztuki w Sopocie, BWA Wrocław. Zaprojektowała okładki do płyt MAPY, Arszyna, Emitera, Mikołaja Trzaski, Adama Witkowskiego, Trupa Trupa, Rimbaud, Voice Electronic Duo, Radia Symulator. W 2017 opracowała identyfikację nowo powołanego Muzeum Sztuki Nowoczesnej NOMUS/Oddział Muzeum Narodowego w Gdańsku. Wykłada w Akademii Sztuki w Szczecinie, gdzie współprowadzi pracownię Książki Artystycznej oraz Publikacji Multimedialnych.