Nakład własny #1 | debata

26 października | godz. 17:00

Od zbioru do archiwum | debata

Biblioteka Główna UG | ul. Wita Stwosza 53, Gdańsk

Archiwa to przestrzenie generatywne, laboratoria politycznego i kolektywnego zaangażowania – narzędzia aktywizmu kulturowego, które umożliwiają legitymizację nowych form wiedzy. W panelu dyskusyjnym poświęconym współczesnym archiwom udział wezmą badaczki zajmujące się dokumentacją działań społecznych i artystycznych. Poruszone zostaną m.in. kwestie dotyczące metod tworzenia baz danych i ochrony praw autorskich, jak i sposobów systematyzowania i poszerzenia publicznego dostępu do informacji. Zaprezentujemy też projekty, które mają na celu udostępnianie alternatywnych opowieści o sztuce i życiu artystycznym poprzez format archiwum.

Helene Baur – dyrektorka basis-wien, Centrum Dokumentacji Sztuki Współczesnej w Austrii, działającego od 1997 roku. basis-wien zajmuje się gromadzeniem efemeryd, katalogów i artykułów prasowych dotyczących lokalnego obiegu artystycznego po II wojnie światowej.

Marika Kuźmicz – prezeska Fundacji Arton, organizacji non-profit prowadzącej działalność badawczą i wystawienniczą. Fundacja Arton jest obecnie liderem projektu „Forgotten Heritage – European avant-garde art online”.

Joanna Synowiec – artystka wizualna, animatorka kultury. W 2016 wraz z Dominiką Łabądź zapoczątkowała projekt „Część wspólna – archiwum społeczne”, którego konsekwencją było stworzenie projektu Grupa Robocza Archiwum Społeczne (GRAS).

Zofia Reznik – badaczka sztuki, kuratorka, animatorka kultury, doktorantka na Uniwersytecie Wrocławskim, gdzie przygotowuje rozprawę poświęconą mikronarracjom o twórczości wrocławskich artystek lat 70. XX w.

Katarzyna Lewandowska – historyczka sztuki, feministka, kuratorka, działaczka na rzecz praw istot nieludzkich i wykluczonych. W badaniach skupia się na poszukiwaniu cielesności w sztuce współczesnej, wykorzystując dyskurs filozofii feministycznej.

Moderacja: Dorota Walentynowicz – artystka wizualna i kuratorka. Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu, Uniwersytetu Gdańskiego oraz Królewskiej Akademii Sztuki w Hadze (Holandia). Laureatka licznych stypendiów (m.in. Stypendium Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP – dwukrotnie, Holenderskiego Stypendium im. Huygensa), i rezydencji (w Austrii, Hiszpanii, Niemczech i Francji). Artystyczne realizacje Walentynowicz prezentowane były na licznych wystawach zarówno w Polsce jak i za granicą (Niemcy, Francja, Austria, Wielka Brytania, Holandia, Grecja, Bułgaria, Szwecja, Iran, USA). Jako kuratorka w latach 2002-2005 realizowała wystawy fotograficzne w Galerii Żak w Gdańsku, a w latach 2014-2016 w Galerii Fotografii PF w Poznaniu. Od 2015 współpracuje z austriackim kolektywem kuratorskim “dienstag abend”, a od 2016 roku wraz z kolektywem pisze/mówi/robi realizuje warsztaty i projekty społeczno-edukacyjne. Walentynowicz jest autorką licznych tekstów o fotografii współczesnej i redaktorką katalogów „Techniki Wyzwalania” i „Non-fiction” wydanych przez Centrum Kultury Zamek w Poznaniu. Jej teksty i wywiady z artystami ukazywały się m.in. na łamach magazynu MagentaMag i Nowiswhere Art Magazine. Prowadziła wykłady gościnne na Akademii der Kunste w Berlinie (Niemcy), w Królewskiej Akademii Sztuk w Hadze (Holandia) oraz w College of Fine Arts w Hue (Wietnam). Mieszka i pracuje w Gdańsku i Heraklionie.

Partnerzy wydarzenia: Biblioteka Uniwersytetu Gdańskiego i Austriackie Forum Kultury