Nakład własny #1

Nakład własny. Sympozjum o niezależnych wydawnictwach artystycznych

12-28.10.2018

Luks Sfera (ul. Elektryków 132 B, dawne tereny stoczni Gdańskiej)

Biblioteka Główna UG (ul. Wita Stwosza 53, Gdańsk)

Fundacja Kultury Wizualnej Chmura zaprasza na wydarzenie prezentujące niezależne wydawnictwa artystyczne powstające w Trójmieście od II połowy lat 80. do końca lat 90. XX w. Art ziny, druki ulotne, periodyki alternatywne, art-booki, wydawnictwa podziemne, manifesty artystyczne, kserograficzne hybrydy – drugi obieg wypłynie na powierzchnię, jednak daleko od komercji i mainstreamu.

Przez trzy październikowe weekendy będziemy debatować w gronie badaczy, koneserów i artystów na temat kondycji niezależnych wydawnictw w Polsce, tworzyć własne unikalne egzemplarze zinów w trakcie warsztatów twórczych i odkrywać trójmiejską scenę alternatywną. Wśród zaproszonych gości pojawią się zarówno twórcy z Trójmiasta, jak Paweł Paulus Mazur, Jacek Staniszewski czy Maciej Salamon i Maciej Chodziński, jak i krytycy i publicyści z Polski i zagranicy: Helene Baur z Austrii, Zofia Reznik czy Katarzyna Lewandowska. Na wystawie w stoczniowej Luks Sferze zostaną zaprezentowane druki archiwalne z niepublikowanych dotąd zasobów gdańskich artystów i kuratorów sztuki. Zwieńczeniem I edycji projektu będzie koncert legendarnego zespołu „Bielizna”.

Dlaczego „Nakład własny”? Mimo dominacji internetu i multimediów, drukowane wydawnictwa niezależne rosną w siłę i w Polsce i na świecie, znajdując swoich odbiorców w trakcie licznych art zinowych wydarzeń i festiwali. Dziś, tak jak u swoich początków, druki drugiego obiegu służą jako medium dla subkultur artystycznych, grup walczących o swoje prawa, głoszących niepopularne poglądy lub są po prostu wyrazem artystycznej wizji i indywidualnej estetyki. Unikalne egzemplarze, niezależne od praw rynku wydawniczego, dają swobodę wypowiedzi i kreatywnych poszukiwań swoim twórcom.

Zespół: Aleksandra Grzonkowska, Anna Ratajczak-Krajka, Karolina Staszkiewicz, Dorota Walentynowicz

Identyfikacja wizualna: Weronika Lipniewska